|
Bezlepková směs NOMIX
z řady Pro zdraví… je vhodná k přípravě kynutých, třených
i křehkých těst. Na našich stránkách naleznete inspirativní recepty na
koláče, buchty, knedlíky, lívance, palačinky, křehká těsta i vánoční
cukroví, ale také třeba na pizzu nebo přílohový knedlík. Tento produkt se
řadí mezi potraviny Bez Lepku, obsahuje méně jak 20mg na 1kg výrobku a
splňuje tak přísnou normu stanovenou WHO a EU.
|
|
Jáhlová cereální kaše NOMINA
je potravina Bez lepku s obsahem lepku méně než 20 mg na 1 kg výrobku.
Jáhly jsou loupané proso. Proso je pravděpodobně nejstarší kulturní
plodinou, kterou z Asie do Evropy přinesly kočovné kmeny. Jáhly jsou
významným zdrojem minerálů a vitamínů. Pro vysoký obsah železa se
doporučují lidem trpícím chudokrevností. Vysoký obsah fosforu pomáhá
v prevenci a léčbě depresí a únavy. Křemík podporuje zdraví a krásu
zubů, nehtů a vlasů. Významný je také obsah draslíku, hořčíku a zinku.
Z vitamínů mají vysoký podíl vitamíny skupiny B. Vysoký je i obsah
vlákniny, bílkovin a také tuku. Jáhly jsou jedinou zásaditou obilovinou a
proto jsou vhodné při žaludečních obtížích. Blahodárně působí také
na slinivku břišní a slezinu. Protože neobsahují lepek, jsou ideální
stravou pro nemocné celiakií a vhodné jsou také pro alergiky. Pro svoji
vysokou výživnou hodnotu se doporučují pro rychlou rekonvalescenci, děti,
studující, sportovce a těžce pracující osoby.
|
|
Pohanková cereální kaše NOMINA
je potravina Bez lepku s obsahem lepku méně než 20 mg na 1 kg výrobku.
Semena pohanky jsou významným zdrojem vlákniny, železa, draslíku, fosforu,
vápníku, mědi a vitaminů. Nejvíce je tato obilnina ceněna pro vysoký
obsah rutinu, který působí léčivě na celý cévní systém. Rutin má
schopnost zpevňovat zeslabenou stěnu cév, upravuje krevní tlak a zmírňuje
potíže s křečovými žílami. Účinek rutinu násobí vitamín C. Známý
je léčebný účinek pohanky při praskání žilek v oku, obličeji, při
zvýšené krvácivosti, žaludečních vředech, střevních nádorech či při
silné a déletrvající menstruaci. Dalšími důležitými složkami pohanky
je např. vitamin cholin, který regeneruje jaterní buňky a napomáhá
odbourávání tuku v játrech a kyselina linoleová, která snižuje hladinu
cholesterolu v krvi. Pohanka navíc obsahuje lehce stravitelnou bílkovinu
(s vysokým obsahem podílu lysinu, tryptofanu, argininu a kyseliny
asparagové), díky níž je ideální pro bezlepkovou dietu i pro
jídelníček diabetiků. Díky svému vyváženému složení je pohanka
rovněž ideální pro těhotné ženy i pro detoxikaci celého organismu.
|
|
Rýžová cereální kaše NOMINA
je potravina Bez lepku s obsahem lepku méně než 20 mg na 1 kg výrobku.
Rýže patří mezi hlavní potravinu poloviny světové populace, pro kterou
představuje zdroj energie i důležitých bílkovin. Rýže byla pěstována
v Indii a Číně již před více než 6500 lety. V Evropě se objevila
kolem roku 1000 n. l., do Čech se dos- tala v 16. století ze Španělska.
Nejzastoupenější složkou rýže (minimálně 85% ) jsou složené cukry,
které se ukládají ve svalové tkáni a slouží jako zdroj energie pro svaly
a všechny tělesné buňky. Rýžový škrob se velmi pomalu tráví a trvale
uvolňuje do krve glukózu, je proto velmi vhodnou potravinou pro diabetiky
i redukční dietu. Dalšími klady je téměř nulové množství tuku a
nízký glykemický index. Za velmi hodnotnou je považována i bílkovina
rýže, jejíž koncentrace se pohy- buje mezi 7–8% a její kvalita je
srovnatelná s arašídy či čočkou. Pro svoji lehkou stravitelnost se rýže
používá k léčení za- žívacích obtíží, od poruch trávení až po
divertikulitidu, pomáhá upravovat mírné průjmy i zácpu. Neobsahuje gluten
a je tedy vhodná i pro bezlepkovou dietu.
|
|
Ovesná cereální kaše NOMINA
Oves je obilovina s vysokou energetickou a nutriční hodnotou. Má vysoký
obsah biologicky hodnotných bílkovin, vysoký podíl nenasycených mastných
kyselin, příznivé složení sacharidů a vysoký obsah rozpustné vlákniny.
Obsah bílkovin se pohybuje mezi 14 – 21%. Skladba aminokyselin je velmi
vyvážená s vysokým podílem esenciálních aminokyselin, které jsou
nezbytné pro stavbu kostí a svalů. Jako ostatní obiloviny obsahuje
složité, velmi kvalitní cukry, které se vstřebávají velmi pomalu a podle
potřeb organizmu. Nezpůsobuje tedy obezitu, ale naopak zvyšuje energetickou
výkonnost. Oves je také bohatým zdrojem nestravitelné a stravitelné
vlákniny. Díky tomu má velmi příznivý vliv na snižování hladiny
cholesterolu v krvi. Oves se obecně doporučuje při stavech vyčerpání a
nervové slabosti, v rekonvalescenci, při vysokém krevním tlaku a pro
úpravu trávení. Je také výborný pro diabetiky, stabilizuje krevní cukr.
Oves je i dobrým zdrojem minerálních látek a vitaminů. Výrazně vyšší
než u ostatních obilnin je obsah hořčíku, železa, zinku a manganu.
|
|
Špaldová cereální kaše NOMINA
Pšenice špalda je jednou z nejstarších kulturních obilnin.
V současné době zažívá svoji renesanci, a to především pro svůj
vysoký obsah vlákniny a lehkou stravitelnost. Pšenice špalda obsahuje
téměř všechny základní složky důležité pro zdravý lidský organizmus.
Je výborným zdrojem vitamínů skupiny B (především B1, B2 a niacinu) a
významný je také obsah vitamínu A a E. Z minerálních látek špalda
obsahuje především fosfor, draslík, železo a hořčík. Obsahuje také
relativně mnoho nenasycených mastných kyselin a žádný cholesterol.
Bílkovina špaldy má vysokou nutriční hodnotu a jiné složení aminokyselin
než bílkovina pšenice seté (obsah lepku se pohybuje v rozmezí 35 – 45%
a jeho kvalita je vysoká), proto lidé alergičtí na pšeničný lepek špal-
du většinou snášejí. Vliv špaldy je však individuální a používání
špaldy v bezlepkové výživě je nutné konzultovat s lékařem. Vláknina
má jemnou strukturu vláken, díky níž je velmi dobře snášena, podporuje
trávení a střevní peristaltiku. Z hlediska zdravotního se špaldě
připisují pozitivní účinky na stimulaci imunitního systému, cení se
její lehká stravitelnost a vhodnost při léčení některých alergií.
|
|
Vícezrnná cereální kaše NOMINA
Instantní kaše NOMINA je mimořádná svým vyváženým složením
použitých surovin. Tyto zaručují její příznivý glikemický index.
Vzhledem k použití celozrnných obilovin má vysoký obsah vlákniny, která
příznivě působí na trávicí systém. Díky nové receptuře, která
obsahuje i kukuřičné klíčky jež jsou známým zdrojem koenzymu Q 10 a
nenasycených mastných kyselin, především kyseliny linolové a kyseliny
linolenové, je kaše Nomina ještě bohatší o látky přiznivě působící
na lidský organizmus, a také má zvýšený obsah vitamínu E.
|
|
Kukuřičná strouhanka NOMINAL
je potravina Bez lepku s obsahem lepku méně než 20 mg na 1 kg výrobku.
Kukuřičná strouhanka je ideální náhradou běžné strouhanky z pečiva
při bezlepkové dietě. Avšak moderní gastronomické trendy našly její
místo i při výrobě panád a trojobalů v běžné gastronomické praxi.
Strouhanku lze úspěšně použít i jako pojivo při přípravě masových a
zeleninových těst. Své uplatnění najde i v cukrářské výrobě při
přípravě štrůdlů, rolád a křehkých těst.
|
|
Rýžová instantní mouka NOMINAL
je potravina Bez lepku s obsahem lepku méně než 20 mg na 1 kg výrobku.
Rýže patří mezi hlavní potravinu poloviny světové populace, pro kterou
představuje zdroj energie i důležitých bílkovin. Rýže byla pěstována
v Indii a Číně již před více než 6500 lety. V Evropě se objevila
kolem roku 1000 n. l., do Čech se dostala v 16. století ze Španělska.
Nejzastoupenější složkou rýže (minimálně 85% ) jsou složené cukry,
které se ukládají ve svalové tkáni a slouží jako zdroj energie pro svaly
a všechny tělesné buňky. Rýžový škrob se velmi pomalu tráví a trvale
uvolňuje do krve glukózu, je proto velmi vhodnou potravinou pro diabetiky
i redukční dietu. Dalšími klady je téměř nulové množství tuku a
nízký glykemický index. Za velmi hodnotnou je považována i bílkovina
rýže, jejíž koncentrace se pohybuje mezi 7–8% a její kvalita je
srovnatelná s arašídy či čočkou. Pro svoji lehkou stravitelnost se rýže
používá k léčení zažívacích obtíží, od poruch trávení až po
divertikulitidu, pomáhá upravovat mírné průjmy i zácpu. Neobsahuje gluten
a je tedy vhodná i pro bezlepkovou dietu.
|
|
Směs na chléb s celozrnnou pohankou
z řady Pro zdraví… je zcela unikátní výrobek, který byl
v r.2008 oceněn na Mezinárodním potravinářském veletrhu Salima
v kategorii TRENDY. Výrobek splňuje náročné požadavky nejen pro
bezlepkovou dietu, ale i dietu diabetickou. Má příznivý glykemický index a
vysoký obsah vlákniny především z celozrnné pohanky. Svojí strukturou,
barvou i chutí je podobný tmavým typům chleba. Kromě lepku neobsahuje
naše směs ani mléko, vejce, aromata, umělá barviva či konzervanty.
Splňuje požadavky zákazníka na zdravý a chutný chléb. Je to potravina Bez
lepku s obsahem lepke méně než 20mg na 1kg výrobku.
|